Startups zijn de snelstgroeiende banenmotor van de economie, verspreid over Nederland. Dat is een van de conclusies uit een rapport van softwarebedrijf Dealroom.co, ondersteund door accelerator Teachleap (voorheen StartupDelta) en vastgoedbedrijf CBRE.

Nederland heeft zich de laatste jaren gepositioneerd als vooraanstaande techhub in Europa (Adyen, Booking, Takeaway, Elastic), maar hoe groot is eigenlijk de impact op de lokale werkgelegenheid? De onderzoekers bundelden hun data en kwamen tot een aantal interessante conclusies.

Dit zijn de opvallendste.


Startups zijn de snelstgroeiende banenmotor, niet alleen in Amsterdam

De Nederlandse economie telt ten minste 4.311 startups, scaleups en grownups die in Nederland zijn opgericht. Samen leveren zij 108.000 landelijke banen. Dat aantal banen is gegroeid met 19.700 in de laatste twee jaar.

Vergeleken met individuele sectoren zijn startups de snelstgroeiende banenmotor van Nederland (volgens data van het CBS vergeleken met Dealroom). Hoewel Amsterdam ruimschoots de grootste stad is qua startupbanen, is ruim 66 procent van de startupbanen buiten de hoofdstad.

Na Amsterdam volgen Rotterdam, Utrecht, Eindhoven, Den Haag en Delft als steden met de meeste banen bij startups.


Nederlandse startups creëren relatief veel waarde, vergeleken met andere Europese landen

Sinds 2013 hebben Nederlandse startups 44 miljard euro aan waarde gecreëerd. Nederland staat hiermee op de vierde plaats in Europa, vlak na Zweden (48 miljard) en Duitsland (63 miljard) en ver na het Verenigd Koninkrijk (210 miljard). De onderzoekers noemen dit indrukwekkend gezien de omvang van Nederland (zevende economie, negende bevolking van Europa).

De gecreëerde waarde is erg geconcentreerd rondom een klein aantal bedrijven.

Hoewel de onderzoekers dit kenmerkend noemen voor de startupsector, zien ze bij de werkgelegenheid juist iets anders. Het aantal gecreëerde banen is gelijkmatig verspreid over grote en kleine bedrijven, tussen jonge en oudere startups.


Bedrijven met durfkapitaal groeien drie keer zo snel

Bedrijven die door durfkapitaal ondersteund worden, groeien qua aantal werknemers gemiddeld driemaal sneller, aldus het rapport. 19 procent van de onderzochte bedrijven heeft durfkapitaal aangetrokken.

Om durfkapitaal aan te trekken, zijn grote successen nodig. Na TomTom (2005) en Booking.com (2008) zijn er in Nederland nog tien bedrijven met een waarde van 1 miljard dollar of meer gecreëerd, zogenoemde unicorns. Ter vergelijking: in het Verenigd Koninkrijk is dit er één per maand.


43 procent van de startups is niet gevestigd in een kantoorgebouw

Startups en scaleups vestigen zich vaak in het centrum van een stad, ondanks de hogere huurprijzen. Ook woongebieden, zoals in Amsterdam-West en Rotterdam-West, zijn populair. Dit zijn potentieel nieuwe werkgebieden in een stad.

Startups geven dan ook een duidelijk signaal aan projectontwikkelaars, eigenaren, gemeenten en andere grote gebruikers over waar in de stad de bedrijvigheid groeit.

43 procent is niet gevestigd in kantoorgebouwen, maar in woningen of bedrijfsverzamelgebouwen. Vooral jonge startups zijn gevestigd in andere gebouwen dan kantoren. De behoefte aan een formeel kantoor neemt wel duidelijk toe naarmate de onderneming groeit.

Buitenlandse techbedrijven met significante aanwezigheid in Nederland (Uber, Tesla, Netflix) zijn niet meegenomen in dit onderzoek, en zouden volgens de onderzoekers de totale bijdrage aan de economie aanzienlijk verder verhogen.

De onderzoekers noemen een vergelijkbaar onderzoek in Amsterdam dat zou aantonen dat het aantal startupwerknemers verdubbelt als buitenlandse startups ook worden meegenomen.

Het volledige rapport met onderzoeksverantwoording is beschikbaar op de website van Dealroom.co.


Lees meer over startups: